Organizatör Alp Ahmet Çoban ile Oyunculuk Hakkında

 

Oyunculuk Yetenek, Eğitim ve Tecrübe ister

Oyunculuk Mesleği Hakkında Kısa Bilgi Vermem Gerekirse ;

Bir oyunda yer alan kişiyi; yaratma gücü, tekniği, bilgisi ile yaratan, canlandıran, beden / ruh veren sahne sanatçısına verilen addır. Bir oyuncunun beden, ses, ruh tekniğini ne kadar geliştirdiğiyle, sergilenen performans doğru orantılıdır. Erkek oyuncuya aktör; kadın oyuncuya aktris ismi verilir.

Ülkemiz oyuncularına binlerce örnek verilebilir. Bunlar arasında ilk akla gelenlerden bazıları: İsmail Hakkı Dümbüllü, Adile Naşit, Müşfik Kenter, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Yıldız Kenter, Münir Özkul, Haldun Dormen, Levent Kırca, Metin Serezli, Nevra Serezli, Çetin Tekindor, Gazanfer Özcan, Çolpan İlhan, Haluk Bilginer  vs vs ..

Evet birçok kişi kendinde oyunculuk yeteneğinin olduğunu düşünebilir, normal. Ama aynanın karşısına geçipte kendi kendine rol yapmak veya arkadaşlarınla buluşup bir basit film çalışmasıyla oyunculuk tekniği aynı şeyler değil.Bir kere oyunculukta, hiç tanımadığın insanların arasında iyi veya kötü roller yapılıyor.Eğer gerçekten yeteneğin varsa hiç tanıyıp tanımaman önemli değil sen her ortamda rolünü yaparsın.Ama yeteneğin yoksa mutlaka o kişilerin arasında çekinceli bir insan olursun.

 

"EKRANLARDA GÖRÜNSEM YETER" DİYORSANIZ FİGÜRAN OLUN!

"Eğer ben bir dizide görünsem yeter, maddi ve manevi hiçbir şey beklemiyorum" diyorlar ise figüran ajanslarına kayıt yaptırsınlar."Yok, ben gerçekten oyuncu olacağım" diyorlar ise işte o zaman iş zorlaşıyor.

Şuan gerçekten işini bilen kaliteli oyunculuk ajanslarının sayısı 10'u geçmez ama binlerce ajans var. Öncelikle kaliteli bir ajansla sözleşme yapmaları gerekir.

Gazete ilanı, insanların kalabalık olduğu yerlerde geçen el broşürlerine itibar göstermesinler. Oyuncu aranıyor, oyuncular aranıyor, bunlar insanları cezbetmek için kullanılan sözler.

Türkiye'de İstanbul, Antalya ve Ankara olmak üzere , 15 yıldır ajans işletiyorum daha bir gün ilan verip oyuncu aramadık. Düzgün, kaliteli, dürüst çalışan, köklü ajanslar mevcut oyuncuları bünyesinde tutar.

Tavsiyelerime gelecek olursak, gidecekleri ajansı araştırsınlar. Hangi oyuncuları, hangi dizi ve sinema filmlerinde oynatmışlar, referanslarına baksınlar. Görüşme ortamı ofislerini incelesinler. En son karar aşamasında ajansa kayıt yaptırsınlar.Sadece ajansa kayıt yaptırmakta yetmiyor. Ajansın yönlendirmeleri sonucu doğru bir kariyer planlaması da yapmaları şart. Burada ise devreye eğitim giriyor. İyi bir oyuncu adayının iyi bir eğitim alması da şart!

Peki, oyuncular, ajansı ile sözleşmelimi çalışır? Bu sözleşme ne için yapılır?

Kendine güvenen oyuncu da ajans da sözleşmeli çalışır. Şuan günümüzde popüler olan birçok oyuncu, ajansları ile sözleşmeli çalışır. Bu sözleşme, ajans ile oyuncunun sorumlulukları ve görevlerinin bilinmesi açısından yapılan bir sözleşmedir. Sadakat, disiplin, dürüstlük ilkelerine dayalı sözleşme de diyebiliriz. Birisi ile yola çıkacaksınız, onu piyasaya süreceksiniz, tabi ki de oyuncu adayına güvenmeniz lazım. Bu da sözleşme ile sağlanır.

Televizyon dizilerinde oynamak isteyen oyuncular nasıl iş bulabilir?


Televizyonlar genelde eğlence sektörü olarak değerlendirilmektedir ve oyunculuk tamamen kişi yeteneği ile olan birşeydir. Çünkü yeteneği olmayan birisi kesinlikle oyunculuk yapamaz. Tabi her isteyen oyuncu olamaz. Ülkemizde çok fazla oyuncu bulunmaktadır ve oyuncuları karşılacak kadar dizi bulunmamaktadır.

Film ve dizi yapımcıları oyuncuları genelde inceler ve o role hangi oyuncunun daha çok yakışacağını belirleyerek seçebilir. Yani burada her oyuncu her rolü oynayamaz. Mesela yabancı filmlere bakacak olursak bilim kurgu filmlerinde oyuncunun duruşu bile gizemli olan kişiler seçilir veya bir suç filminde oyuncunun bir suçluymuş, kaba bir insanmış gibi yüz ifadesini andırması gerekmektedir. Bu yüzden her oyuncu her rolü oynayamaz ve oyunculuk tamamen yetenek işidir.


Oyuncu olmak isteyenler nerelerde iş bulabilir?


Oyuncu olmak isteyen kişilerin yapımcıların bilgilerini yani en azından adreslerini veya telefon numaralarını bilmeleri gerekmektedir. Çünkü iş bulmak isteyen kişiler bu yapımcılara giderek kendilerini gösterip, bir cv bırakmaları gerekmektedir ve ileride bir rol çıktığı zaman size geri dönüş yaparlar. Normal okullardan mezun olmuş yani oyunculuk ile ilgili okullardan mezun olmuş kişiler bu yapımcılara daha kolay erişebilir ve iş bulmaları daha kolay olabilir.

Reklam filmlerinde oynamak isteyen oyuncular ne yapabilir?


Reklam filmlerinde oynayan kişiler genellikle bilgi bankası ile seçilmektedir. Reklam filminde oynamak isteyen kişilerin oyunculuk ile ilgili herhangi bir okulu bitirip bitirmediğine pek bakılmamaktadır. Reklam filmlerinde oynayacak oyuncunun diksiyonu ve yeteneği önemlidir. Reklam filmlerinde oynayabilmek için reklam ajanslarına başvuru yapılır ve bu başvurular bilgi bankasında bulunur. Daha sonra reklam çekileceği zaman sizi çağırırlar ve yeteneğinize bakarak ya reklamda oynarsınız yada oynamazsınız.


Oyunculuk mesleğini seçmek isteyenler mutlaka oyunculuk eğitimi almalı mı?


Oyunculuk mesleğini yapabilmek için iyi bir eğitim gerekmektedir. Tabi eğer başarılı bir oyuncu olmak istiyorsanız. Oyunculuk mesleğine sahip olabilmek için bir okula gitmeseniz dahi oyunculuğu iyice benimsemiş olmanız gerekmektedir. Mesela oyunculuk ile ilgili gerekli bilgileri alabilir, tiyatro gibi aktivitelere katılarak kendinizi geliştirebilir ve oyunculuk hakkında yeteneğinizi ortaya çıkartabilirsiniz. Tabi normal oyunculuk eğitimi veren okullardan mezun olup iş bulmanız daha kolaydır.

Sinema filmlerinde oynamak isteyen oyuncular ne yapabilir?


Ülkemizde yılda 10-15 civarında film çekilmektedir ve bu yüzden dolayı bir filmde oynamak oldukça zordur. Eğer siz sinema filmlerinde oynamak istiyorsanız sinema filmini çekecek kuruluşlara, firmalara ulaştıktan sonra filmde oynamak istediğinizi belirterek bir şans elde etmiş olabilirsiniz. Eğer oyuncu eksiği var ise seçilmeniz daha fazladır. Fakat bu yol ilede çok zor filmlerde rol alırsınız. Bunun için kendinizi geliştirip başarılı bir oyuncu olmanızda fayda var.